2Wapentoernooi dag 1

Vrijdagavond 06 februari 2015
Handboogschutterij Hilversum.
Twee wapentoernooi.

Rond half acht ‘s-avonds begint langzaam aan de kantine van de handboogschutterij zich te vullen met mensen van zowel Hilversum als van Loenen. Terwijl een aantal schutters van Hilversum druk bezig zijn met klaarzetten van de bogen in de zaal beginnen de schutters van Loenen zich aardig te vermaken in de kantine.

Meerdere verschillende bogen worden opgetuigd om later op de avond een impressie te kunnen geven aan de schutters van Loenen dat er meer bogen bestaan dan alleen één soort boog.

2wapen-I-2667Als de schutters van Hilversum weer rustig aan ook allemaal in de kantine aanwezig zijn begint Henri zijn verhaal hij legt uit dat het dit jaar iets anders zal verlopen dan afgelopen jaren. Dit jaar zal bijvoorbeeld maar 1 keer in Hilversum geschoten worden en maar 1 keer in Loenen. Dit komt omdat het plannen van een dergelijke avond in Hilversum op dit moment redelijk lastig is vanwege de vele evenementen van Hilversum deze maand. Dit betekent dus dat zowel het trainen als de wedstrijd deze keer op een avond gebeurd in plaats van twee.

Henri vervolgd zijn toespraak met de indeling iedere schutter van Loenen zal gekoppeld worden aan een van Hilversum. Maar omdat er dit jaar veel meer schutters zijn van Hilversum dan van Loenen zullen er ook een paar koppels zijn van alleen mensen van Hilversum.

De bedoeling is dat nadat de indeling gemaakt is van ieder koppel de schutter van Hilversum de boog en spullen voor Loenen gaan uitzoeken.

Als iedereen zich in de zaal heeft verzameld en alle schutters van Loenen een boog hebben aangemeten gekregen van de Hilversummers, gaat Henri weer voor de groep staan met sybe als voorbeeld naar voren geroepen begint hij rustig uit te leggen hoe de basishouding is met het boogschieten en hoe de schutters moeten schieten.

Nadat de toespraak van Henri klaar is, is het de beurt van de schutters van Loenen om te schieten.

Onder begeleiding van de Hilversummers beginnen nu de eerste pijlen uitgetrokken worden en binnen no-time ligt de vloer van de zaal bezaaid met pijlen. Tja alle begin is moeilijk.

Nadat de laatste pijlen zijn afgevuurd proberen we het weer opnieuw maar deze keer hopelijk met een beter resultaat. En na een aantal oefenrondes begint dan toch langzaam het bord zich te vullen met pijlen waarvan sommige zelfs in hun eigen blazoen, en andere helaas in het blazoen van zijn of haar buren.

Laatste ronde roept Henri de schutters beginnen zenuwachtig te worden het is straks toch echt tijd voor een wedstrijdje tussen de schutters. Nadat de laatste pijlen in het pak (of op de grond) eindigen is het tijd voor een welverdiende pauze.

Terwijl de schutters van Loenen pauze gaan houden hangen de Hilversummers nog eventjes andere blazoenen op voor het wedstrijdje waarna ook hun pauze gaan houden.

Voordat de wedstrijd begint legt Henri nog eens uit hoe de wedstrijd eruit komt te zien de schutters van Loenen beginnen met 5 rondes van 3 pijlen op een groot blazoen te schieten, uiteraard onder begeleiding van hun Hilversummers en daarna schieten de Hilversummers ook 5 rondes van 3 pijlen maar dan op een klein blazoen. Daarna de schutters van Loenen weer om vervolgens af te sluiten met Hilversum.

De wedstrijd is begonnen en de schutters vermaken zich ondanks het feit dat het een wedstrijdje is uitstekkend. Na 5 rondes is het de beurt voor de Hilversummers om zich uit te sloven met hun skills waarvoor ze al zo lang bezig zijn met boogschieten. Om zo indruk te maken op de schutters van Loenen. Omdat de regels veranderd zijn is er volle bewondering voor de verschillende soorten bogen die er nu tevoorschijn zijn gekomen. De schutters raken steeds meer in gesprek en voordat we het doorhebben is het alweer de beurt voor Loenen. De laatste rondes voor de schutters voordat de wedstrijd over is en ook hier gaat de tijd verassend snel voorbij. Tijd alweer voor de laatste rondes voor Hilversum.

Terwijl de schutters van Hilversum zich op de lijn verzamelen vraagt Henri om nog niet te schieten zodat hij op zijn beurt nog even de verschillende boogsoorten en types kan laten zien en bij sommige zelfs een kleine geschiedenis kan geven. Naast de longbows en de recurves en de jachtbogen en ruiterbogen heeft Henri ook nog los 2 compoudbogen en een klapboog bij zich staan terwijl hij uitlegt hoe dit ongeveer werkt laat sybe het door middel van een demonstratie zien.

Nadat de Hilversummers de laatste rondes hebben geschoten is de tijd aangebroken voor de schutters van Loenen om een leuk rondje ballonnen te schieten. De enne ballon nog groter opgeblazen dan de andere hangen nu aan borden en langzaam begint de zaal zich te vullen met het vrolijke geluid van klappende ballonnen en lachende mensen. Een schutter van Hilversum die zijn ballon klein heeft gehouden omdat hij als Hilversummer in de plaats van een schutter van Loenen schiet onder andere zijn ballon ook niet stuk en rondom de ballon begint zich dan ook een groot assortiment aan pijlen zich te verzamelen maar helaas deze ballon overleeft een groot assortiment aan pijlen en besluiten de schutters de zooi op te gaan ruimen. De bogen worden weer opgeruimd en de zaal weer aan kant gemaakt waarna de schutters nog eventjes een hapje en een drankje kunnen doen in de kantine. Een lange maar zeer geslaagde avond is ter einde en een voor een gaat iedereen naar huis.

Wij hopen als Hilversummers dat de schutters van Loenen het even gezellig hebben gehad als de schutters van Hilversum en wachten rustig tot het 6 Maart is waarneer de schutters van Loenen ons hun kant van sport zullen laten zien wat ongetwijfeld een even groot succes zal worden als deze avond.

Bart van Beek.