Mees in Nimes

Mees Pauel in NimesOm te beginnen, het was natuurlijk mijn eerste internationale toernooi buiten Nederland. We wisten niet wat we konden verwachten, dus het voorbereiden was lastig. Toen we dachten dat we alles wel zo'n beetje in hadden gepakt en hadden geregeld zijn we woensdagavond om half 7 vertrokken richting Nancy, waar we aankwamen rond 11 uur. Daar sliepen we in een F1 hotel.
We hadden natuurlijk bewust gekozen om de reis in tweeen te delen, omdat mijn moeder natuurlijk in haar eentje moest rijden en om zo uitgerust mogelijk te zijn. De rest van de schutters die daar naartoe kwamen vanuit Nederland zijn die nacht in een keer door gereden en die waren het daarna met ons eens dat ons besluit toch het handigst is geweest.

We werden wakker rond half 8 en zijn rond half 9 weer gaan rijden richting Orange, daar heb ik mijn moeder meegenomen naar een oud Romeins theater, wat hedendaags nog steeds wordt gebruikt voor voorstellingen  (dat is wat het zo speciaal maakt). We zijn ook nog naar een klein triomphboogje gegaan in Orange. Door dit uitstapje begon het echt al als een vakantie te voelen!

Toen we donderdag aankwamen in Nimes hebben we onze spullen in onze hotelkamer gelegd en zijn we vrijwel meteen de schietzaal op gaan zoeken, die zo'n 500 meter lopen was vanaf ons hotel. Ze waren druk bezig met opbouwen binnen, maar we konden ons wel alvast aanmelden. Op het kaartje wat ik kreeg bij de aanmelding stond mn startnummer en starttijd voor de volgende dag. Na het aanmelden zijn we iets gaan eten op de kamer en om kwart voor 9 lagen we al in ons bed.

Na een nachtrust van meer dan 10 uur was het dan zo ver!
We arriveerden rond 9:15 in de schiethal. Het was nog redelijk rustig, maar er stonden al een hoop schutters van veel verschillende landen. Dit was ook het moment dat we erachter kwamen dat het geen EK was, maar een heuze World Cup wedstrijd!!.
Om 10 uur begon de officiele training. Ik had het zo voor elkaar gekregen dat ik op mijn eigen baan kon inschieten, namelijk baan 50A. De wedstrijd bestond uit drie verschillende hallen, met bij elkaar opgeteld meer dan 85 verschillende schietbanen, met elk plaats voor 4 schutters!

Het inschieten ging best goed en liep rond half 1 ten einde. De anderhalf uur daarna hebben we even geluncht, zijn we een rondje gaan lopen zoekend naar alle bekende schutters en leveranciers, en heb ik me mentaal voorbereid op mijn kwalificatieronde, die om 2 uur begon.

Het begin van de ronde ging net als het inschieten, goed op tempo en de punten waren wel oke, maar daar bleef het dan ook bij. De eerste ronde schoot ik een magere 281/300, waar ik dan ook niet zo over te spreken was. Ik stond met een schutter uit het nationale team van Amerika en een schutter uit het nationaal team van Letland op de baan, maar ik stond maar een klein aantal punten onder hen.

Nog een beetje chagrijnig van de eerste ronde begon ik aan de tweede 30-pijlen kwalificatie wedstrijd en schoot daar een hele goede 288/300. Dit bracht mijn totaal op 569/600 als kwalificatiescore, wat, na zaterdag middag, goed bleek te zijn voor een gedeelde 16e plaats in de klasse Compound Junioren (t/m 21 jaar).

Vrijdagavond zijn we uit eten geweest en ik was er zaterdag helemaal klaar voor om de finales te schieten.

De 1/16e finale schoot ik tegen een jongen uit Spanje. We stonden allebei op 569 punten na de kwalificatie, maar omdat ik zelf niet geheel tevreden was over die 281 wist ik dat ik wel een redelijke kans maakte. Met een score van 143/150 tegen 140/150 heb ik hem van de baan geschoten.

De 1/8e finale heb ik daarentegen verloren tegen de nummer 1 uit de kwalificatie, een jongen uit Italie. Die had in 60 pijlen 590 punten geschoten, dus het was een enorme uitdaging! Uiteindelijk heb ik maar met 1 puntje van hem verloren.

Daar hield het toernooi voor mij op. Een beetje moeite met het inpakken van mn boog had ik wel. Het was een enorm leuke ervaring om mee te maken! Mijn doel voor het EK was om van de 50 deelnemers zo tussen de beste 15 a 25 te zitten, maar uiteindelijk ben ik op een World Cup beker 9e geworden!
Een topprestatie dus!

tekst en foto's: Mees Pauel