workshop leerbewerken

armbeschermers 1messchedeDoosje Wouterarmbeschermer Cor

Evaluatie van de workshop Leerbewerken

Met 19 deelnemers – een bont gezelschap van meiden tot pensionado’s -begonnen we op 20 september aan de eerste workshop Leerbewerken. Tot mijn verbazing zijn er die dag vele fraaie armbeschermers gemaakt met allerlei, soms lastige, oppervlakte bewerkingen. Bijgaand een aantal foto’s van de werkstukken. Hierna zijn nog drie workshops gevolgd op zondagmiddagen voor degene die iets af wilden maken en voor degenen die aan de uitdaging van een pijlenkoker wilden beginnen. Ook waren er nieuwe ‘instromers’. Omdat we nu op drie niveaus moesten werken hebben de ervaren leerbewerkers Wouter en Bjorn geassisteerd met hun kennis en gereedschap, waarvoor onze hartelijke dank. Behalve productief  was de sfeer bijzonder aangenaam, zodat we besloten hebben in januari nog verder te gaan.

De bedoeling is om na de zomer van 2015 met een nieuwe reeks workshops voor beginners te starten. In onderstaande wat indrukken van cursisten.

Jim Streefkerk

Ik ben geboeid door mensen die een ambacht beoefenen zoals leerbewerken, smeden etc. Dus heb ik mij gelijk ingeschreven voor de workshop. De eerste dag begon met een stuk theorie over het product leer en een aantal basis technieken. Na de lunch kon iedereen zelf aan de gang met het maken van een armbeschermer als eerste werkstuk. Een aantal van ons wilde graag een vervolg  om de armbeschermer af te maken of een nieuw project op te starten. Jim is zo vriendelijk geweest om op dit verzoek in te gaan en ons - met hulp van Bjorn en Wouter - te begeleiden in de vervolgworkshops bij het werk aan onze projecten zoals schiethandschoen, piijlenkoker, etc.

Bij alle workshops heerste er een bijzonder ontspannen en gezellige sfeer en bleek dat iedereen zijn steentje kon bijdragen bij 'problemen' van mede leerbewerkers.

Dit soort cursussen als leerbewerken, pijlen maken en bogen maken,  zorgen ervoor dat de HSH een unieke club is met een eigen sfeer en cultuur. Ik wil hierbij dan ook Jim, Wouter en Bjorn hartelijk danken voor het beschikbaar stellen van tijd, ervaring, kennis en gereedschap om mij te helpen op de ontdekkingsreis van het ambacht van leerbewerken; ik heb er een nieuwe hobby aan over gehouden.

Herman Tax

Als nieuwbakken lid van de vereniging hoorde ik dat er een cursus leerbewerking werd gegeven. Naast alles wat ik al leerde over bogen en boogschieten, kon dit er ook wel bij! Dus ik was er, op zondagmiddag om één uur, want ik had de eerste twee keer gemist.  Jim Streefkerk, de cursusleider, gaf met grote gelijkmoedigheid antwoord op de meest uiteenlopende vragen.  Zoals: “Jim, hoe snijden we die riemen van dat grote stuk leer af”?. Dat stuk leer was zo ongeveer de huid van een halve koe. Met behulp van een heel slim gereedschapje met een heeeel scherp mesje was dat dan toch zo gebeurd.

Sommigen maakten een armbeschermer en brachten versieringen op het leer aan. Veelal Keltische vlechtsymbolen. Anderen zaten alleen aan tafel secuur een stuk leer op een ander stuk leer te naaien; er werden gaten geprikt met een driekantnaald. Dat heet dan een els. Wist ik ook niet.

De tijd vloog om! Voor ik het wist was het vier uur. Opruimen deden we met z’n allen. Ondertussen werden afspraken gemaakt over thuis verder werken en het onderling ruilen van slimme gereedschapjes.  Wat een enthousiasme. Wat een ijver. En nog lol maken ook. De volgende keer is pas over een maand!

Dick Troost